Æblekage-dessert

Æblekage-dessert

2. januar 2019 0 Af linda

Jeg lavede desserttapas til nytårsaften 2018, denne nye version af gammeldags æblekage var en del af det. Ideen opstod egentligt i sommers da vi smagte en kage hos et chokolatie i Vejle og vi har snakket mange gange om at jeg skulle prøve at sætte noget lignende sammen. Det blev så til desserten her det kom på banen igen.

Jeg har aldrig arbejdet med glaze før så dette krævede en del af mig men det lykkedes dog overhovedet ikke nemt ej heller fejlfrit men det var et godt førstegangsforsøg synes jeg. Det drillede mig meget bla det at få de overtrukne kupler af risten da de var overtrukket, jeg kom både til at støde dem ind i hinanden men tabte også to af dem ned da jeg havde dem oppe på paletten.

Derudover krævede det også lidt at finde den rette arbejdstemp. på glazen og den skal være koldere og tykkere end jeg havde regnet med.

Æblekage-desserten var en del af en desserttapas sammen med æble/mynte sorbet, verdisorbet, marengsreder og chokolademousse.

Dette er min version af gammeldags æblekage.

Dette skal du bruge for at lave æblekage-desserten:

Pure/æblemidten: (rigeligt til 24 stk)

1 kg æbler ca

200 g sukker

1-2 tsk citron

1,5 dl vand

Skær æblerne fri for kerner og skær dem i mindre stykker.

Kog i en gryde sammen med sukker og vand.

Når de er udkogte blendes de og sigtes gennem en finsigte.

Smag på æblemassen hvis den er for sød så tilsæt citron. Samgen afhænger af æblerne men næste gang tror jeg jeg nøjes med 100-150 g. sukker til denne mængde for den blev lige sød nok.

Kommes i små halvkupler på ca 5 cm i diameter.

Der er mere end rigeligt til de 15 kupler jeg skulle bruge men jeg brugte noget af det til anretningen også. Hvis man kun skal bruge til de 15 desserter kan man snildt dele opskriften med 3 eller 4.

Makronbunde til 16 små:

170 g rå marcipan

250 g sukker

2 æggehvider

Vaniljemousse:

9 blade husblas

1,5 stang vanilje

90 g. sukker

6 dl. piskefløde

5 dl. A38 1,5%

1. udblød husblassen i rigeligt koldt vand

2. flæk vaniljestangen og skrabkornene ud. Tag lidt af sukkeret og bland det med vaniljen.

3. Varm vanilje med sukker, sukker og 1 dl af fløden godt op (det må ikke koge) ved lav varme.

4. Pisk imens resten af fløden

5. Når fløden med sukker osv er varmt tages gryden af og husblassen knuges og kommes i, rør det godt sammen.

6. Rør 1 dl. af A38 i den varmefløde, dernæst røres resten af A38 deri.

7. Vend flødeskummet i lidt af gangen, hvis det er meget flydende når det hele er vendt i, kan de sættes på køl til det tykner lidt.

8. derefter kommes det i en sprøjtepose (disse er mine foretrukne.)

9. Bomberne støbes dette gøres nemmest ved at sætte tyllen helt ned i formen og trykke det i. Overskudende mousse fjernes bagefter med en lille palet.

10. bomberne stilles på køl eller gerne frost da de skal være frosne for at kunne få glaze på.

Glaze:

260 g fløde

60 g vand

46 g glukosesirup

400 g hvid chokolade

4 bl. husblas

36 g neutral olie (raps brugt jeg)

pastafarve

1. læg husblas i blød i koldt vand

2. hak chokoladen og smelt den over vandbad eller i mikroovn

3. varm fløde, vand og glukose op under omrøring, ligeså snart det koger tages det af .

4. hæld flødeblandingen over den smeltede chokolade, pisk til det har samlet sig pænt. pas på med at piske for hårdt så der dannes lufbobler.

5. klem vandet ud af husblasen og tilsæt den i den lune masse og pisk indtil den er helt opløst.

6. tilsæt olien lidt af gangen.

7. farv blandingen med pastafarven, mine blev grønne men det kunne også have været rødt.

8. lad nu glazen køle ned ved stuetemp. den skal være godt tyk i konsistensen før den er klar til brug. Når glazen har nået arbejdstemp. er det vigtigt at arbejde lidt hurtigt så den ikke bliver alt for kold.

9. når glazen er klar til brug tages mousse kuplerne ud af fryseren og stilles på en rist over en bageplade med bagepapir i. (så kan den overskydende glaze opsamles og bruges igen hvis man ikke har nok)  Overtræk kuplerne ved at hælde glazen over dem.

10. når der ikke render mere glaze af dem tages de forsigtigt af risten og sættes på køl til de skal bruges.

 

(Dette indlæg indeholder affiliate links (reklame links) hvilket betyder at hvis du klikker og køber noget fra siden jeg linker til får jeg en procentdel af købets pris udetalt. Dette har dog ingen betydning for dig da det er butikken der betaler mig og ikke dig, varene har samme pris for dig.)